De pluimzegge is een forse zegge die grote hoge pollen vormt langs oevers en in moerassen. Hoe sterker de waterstand wisselt, hoe hoger de pollen worden. Pluimzegge draagt vaak bij aan het dichtgroeien van veenplassen en afgesloten beekarmen. Op de horsten pluimzegge kunnen elzen gaan groeien, waardoor moerasbos kan ontstaan waar je naast pluimzegge ook andere horstvormers zoals stijve zegge, elzenzegge en ijle zegge kunt vinden.
Als het in vochtig hooiland groeit en jaarlijks gemaaid wordt blijft ze wat armetierig en kun je haar misschien houden voor de zeldzame paardenhaarzegge.









Langs de Lauwers, in de Doezumermieden, heb ik de hybride Carex xploegii gevonden. Een leuk botanisch opstekertje voor de provincie Groningen, want deze onvruchtbare kruising tussen pluimzegge en valse voszegge is in Nederland alleen op enkele plekkken in Friesland langs het IJsselmeer bekend. Hybriden van zeggen komen vaker voor en ze kunnen iets te beduiden hebben over hun leefomgeving. Van der Ploeg (naar wie de hybride genoemd is) suggereert dat planten vooral neiging tot hybridiseren hebben als de ouderplanten niet al te gelukkig meer zijn op de standplaats.




